IPARD NEDİR?

IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.

IPARD desteğinin 2014-2020 dönemini içeren çok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması gerekmektedir. Bu süreçte Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulanacaktır.

  • IPARD Programında 42 il destek kapsamındadır. (Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat)
  • Yeni dönemde verilen destek oranları %50’ye kadardır.
  • Kadın yatırımcılara projelerinin sıralamasında öncelik tanınmaktadır.
  • Genç yatırımcılara daha yüksek oranda hibe sağlanmaktadır.
  • Kamu hissesi %25’ten fazla olan tüzel kişiler IPARD kapsamında uygun değildir.
  • Başvuru sahipleri vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Ayrıca başvuruyu sundukları anda başvuru sahiplerinin devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması gerekmektedir. Başvuru sahipleri, IPARD Ajansı tarafından nihai ödemenin yapılmasından sonra 5 yıl süre ile yatırımın muhafaza edilmesini ve önemli bir değişikliğe maruz kalmamasını temin etmek zorundadırlar.
  • Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 65 yaşından büyük olmamalıdır. Bu kural kamu kurumları için geçerli değildir.
  • Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kiralama süresi yatırımın tamamlandığı tarihten itibaren en az beş yılı kapsamalıdır.
  • Satın alınan tüm kalemler uygun olan bir ülke menşeli olmalıdır. Bununla birlikte, satın alınacak kalemlerin tutarının rekabete açık pazarlık usulü için belirlenen eşiğin altında olması durumunda (şu an için 100.000 Avro), satın alınacak malzemeler herhangi bir ülke menşeli olabilir. Bu tedbirin amaçları doğrultusunda, “menşe” terimi 2913/ 92 nolu Konsey Tüzüğü’nün (AET) 23. ve 24. maddelerinde ve tercih edilmeyen menşelerle ilgili diğer AB mevzuatında tanımlanmaktadır. Hibelerde KDV muafiyeti bulunmaktadır.

IPARD II Kapsamında Desteklenen Konular

101 – Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar

101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım

101-2 Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım

101-3 Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Tedbir

103 – Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar

103-1 Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve paz.

103-2 Kırmızı Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve paz.

103-3 Kanatlı Et ve et ürünleri işlenmesi ve paz.

103-4 Su ürünlerinin işlenmesi ve paz.

103-5 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve paz.

103-6 Su ürünlerinin işlenmesi ve paz. Tedbir

302 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme

302-1 Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması

302-2 Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi ve Pazarlanması

302-3 Zanaatkârlık ve Katma Değerli Yöresel Ürünler

302-4 Kırsal Turizm ve Rekreasyonel Faaliyetler

302-5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği

302-6 Makine parkları

302-7 Yenilenebilir enerji yatırımları